Zwaar genomen

Fotograaf: Geert Job Sevink ©

In Zoutkamp fotografeerde ik een bijeenkomst van ontslagen medewerkers van visverwerkend bedrijf Heiploeg, dat eind januari failliet was verklaard.

De stemming was gelaten. Velen hadden tientallen jaren bij Heiploeg gewerkt, het grootste bedrijf in de wijde omgeving. Ze voelden zich zwaar genomen. Door hoe het bedrijf failliet werd verklaard en de volgende dag een doorstart maakte. Zonder hen.

De curatoren hadden wekenlang, gehuld in schipperstruien, in het bedrijf rondgelopen. Hun namen bleken schuilnamen. Zij zorgden ervoor dat de schuldeisers met lege handen kwamen te staan en dat een kwart van de werknemers ontslagen kon worden, terwijl de vakbonden het nakijken hadden.

Een vraag die werd gesteld was: ‘Hoe kan het dat ik ben ontslagen en een ander niet?’ Vertegenwoordigers van de bonden, die de bijeenkomst hadden georganiseerd, hielden het erop dat ze misschien wel eens kritisch waren geweest. Of een keer te vaak ziek. Bazen zijn daar niet gek op en als ze makkelijk van je af kunnen komen, dan doen ze dat. Dat leidde tot reacties van herkenning. ‘Had ik m’n mond moeten houden, dan?’

Ik kon me goed verplaatsen in de gevoelens van deze mensen. De kans dat ze, voordat ze recht krijgen op AOW en een klein pensioen, nog aan het werk komen, mag in de meeste gevallen nihil worden genoemd. Op de vraag of iedereen met een computer om kon gaan, moesten velen ontkennend antwoorden. Misschien dat de jongsten zich nog kunnen omscholen en ergens anders weer aan de slag komen. Als ze tenminste willen verhuizen.

De man in het midden van deze foto was net aan het woord toen ik mijn lens op hem richtte. Zijn gebaar drukt de gevoelens uit die overheersten tijdens de bijeenkomst: ongeloof, verontwaardiging en wanhoop. Daarmee vertolkte hij de gevoelens van een hele zaal.2 reacties op “Zwaar genomen

  1. nynke schreef:

    Een mooi verslag over een voor velen herkenbare situatie.

  2. chris schreef:

    goede foto dit is persoon in het midden ze mogen wel weten hoe we ons voelen

Schrijf een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.